Bureau op eigen kracht
Hulst 71
5662 TD Geldrop

T 040 285 26 82
E info@opeigenkracht.nl

header_img
header_img

Omgaan met agressie

 

Medewerkers in de gezondheidszorg, onderwijs, het bedrijfsleven en daarbuiten krijgen steeds meer te maken met agressieve bejegening of intimiderend gedrag door anderen. De spanning kan dan hoog oplopen. De klant, patiënt, leerling, ouder raakt geïrriteerd en/of gefrustreerd. Deze reageert vervolgens zeer ontevreden, boos en agressief of gaat over tot intimiderend gedrag.
De schade die medewerkers kunnen oplopen door agressie worden vaak onderschat. De actie en de gevolgen van agressie kunnen chronische gevolgen hebben zowel in de werk-als privésfeer. Agressief en intimiderend gedrag door anderen, beïnvloedt de sfeer op het werk, bevorderd het ziekteverzuim en heeft gevolgen voor de mate van plezier in het werk, de kwaliteit en de kwantiteit. Langdurig verzuim is een vaak voorkomend probleem. 

Voor het welzijn van de werknemers en voor een gezond bedrijf is het van belang dat de werkgever aandacht heeft voor deze ontwikkelingen.
Een agressiecursus of agressietraining kunnen werknemers dan ook helpen zich veiliger en meer zeker te voelen in hun werksituatie. De deelnemers leren beter omgaan met agressieve situaties die nu als onbeheersbaar, dreigend of angstig worden ervaren.

Voor wie?
De omgaan met agressie training is bedoeld voor werknemers en werkgevers in de zorgsector, onderwijs, overheid en het bedrijfsleven.

Inhoud programma
Het trainingsprogramma kent een evenwichtige verdeling tussen theorie en praktijk en fysieke en mentale vaardigheden speciaal voor de specifieke doelgroep. Er wordt ingegaan op de begrippen agressie, angst en onveiligheid, ongewenste intimiteiten, juridische consequenties van zelfverdediging en er wordt gekeken naar het eigen gedrag.
Het praktijk gedeelte van de training richt zich op verbale- en non-verbale presentatie, het inschatten van conflictsituaties en het aanleren van eenvoudige maar effectieve weerbaarheidstechnieken.

Een training volgen geeft de deelnemer antwoorden op vragen als:
• Hoe herken ik de beginfase van agressief gedrag?
• Hoe zorg ik dat een agressieve situatie niet escaleert?
• Wat kan ik aan mijn verbale en non-verbale houding verbeteren?
• Hoe geef ik beleefd doch consequent mijn grenzen aan?
• Vanaf welk moment en op welke wijze schakel ik hulp in? 
• Hoe kan ik mijzelf fysiek verdedigen zonder een patiënt langdurig te blesseren? 

Door wie?
De training omgaan met agressie wordt verzorgd door een ruim ervaren erkende docent(e) gevaarsbeheersing.

Aanpak en werkwijze
De training omgaan met agressie wordt op maat gesneden voor de desbetreffende doelgroep. De behandelde stof kan bestaan uit een presentatie, workshop of volledige training.
De trainingen worden gepland op een geschikte locatie. Deze wordt in overleg met de deelnemers of de organiserende instantie, in de omgeving van de woon of werkplaats van de deelnemers gegeven. Ook incompany agressietrainingen zijn mogelijk.  De datum wordt in overleg vastgelegd.

Aanmelden
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Susanne Verhoeven 06 - 480 193 72 of surf naar contact .


Vertel het een ander