top of page
  • Foto van schrijverBureau Op Eigen Kracht

Op eigen kracht

Heb je ook wel eens in een gesprek dat je ineens uit je kracht gaat? Wellicht door wat iemand tegen je gezegd heeft, iets dat je gezien hebt wat een emotie oproept of een gedachte die opkomt waardoor je uit balans raakt. Wanneer dit gebeurt, zijn er een aantal basisfundamenten in het spel die in meer of mindere mate niet aanwezig zijn. Dit zijn een goede ademhaling, focus en aarden.


Tijdens onze trainingen spelen we wel eens chinees boksen met de cursisten. Dit spel lijkt onschuldig maar bevat veel van deze bovengenoemde principes. Chinees boksen is heel simpel. Ga schouderbreed tegenover elkaar staan en probeer de ander uit balans te brengen door (alleen) met de handpalmen tegen elkaar te duwen. Zodra een van de personen een stap(je) heeft gezet, heeft de ander een punt. Als dit het geval is, begin je weer vanuit de beginstand overnieuw. Diegene die het eerste drie punten heeft verzameld heeft gewonnen. Simpel toch?


Wat je veel ziet tijdens dit spel is dat de persoon meer met zijn tegenstander bezig is dan met zichzelf. Je kunt Chinees boksen vanuit meerdere kanten spelen. Je kunt namelijk veel kracht zetten en de ander een stap laten zetten. Maar wat nu als die ander een stuk sterker is dan dat jij bent? Dan wordt het tijd om naar andere mogelijkheden te kijken. Deze liggen bij jezelf. Want stel je eens voor dat jezelf als een huis staat, dan maakt het niet veel uit wie je tegenover je hebt. De truc is dan ook om bij jezelf te blijven. Hoe kun je krachtig en in balans blijven, los van wie je tegenover je hebt? Hoe meer je in staat bent om bij jezelf te blijven des te meer sturing kun je geven aan het proces. Met communicatie is het niet anders. Hoe meer je in je kracht kunt blijven des te makkelijker wordt het om te communiceren met de ander. Het maakt niet uit wie je tegenover je hebt en welke richting hij/ zij met zijn communicatie op wil. Maar hoe kun je nu goed bij jezelf blijven? Allereerst begint dit bij bewustwording. Bewustwording zorgt ervoor dat je weet wat je doet en wat je dan eventueel zou kunnen veranderen. We zullen drie basisfundamenten bespreken die je kunnen helpen.


Ademhaling

Heb je er ooit bij stil gestaan wat er gebeurt als je onder druk komt te staan? Je ademhaling verandert. Hoe? Dat is bij iedereen verschillend. Als de tegenstander wat meer druk zet, gaat de ander tegengas geven. De persoon houdt op met ademen, houdt hem vast en gaat dan druk teruggeven. Het resultaat is dat de persoon uit evenwicht is. Ademhaling is zeer belangrijk. We weten allemaal wat er gebeurt als je niet ademt. Op een juiste manier ademen geeft richting om op een juiste manier te leven. Het niet op een juiste manier ademen creëert problemen. Zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Er zijn zelfs volledige opleidingen die je kunt volgen om beter te ademen. In sommige stromingen zeggen ze ook wel dat problemen in het leven ontstaan wanneer de ademhaling even stopt. Dan gaat het zich vastzitten. Ga zelf maar eens na als je in een emotie zit of als je schrikt. Je ademhaling stokt even. Juist dan is het van belang om door te ademen. Meestal wanneer je onder druk staat, schiet je ademhaling omhoog. Wanneer je hier in bijvoorbeeld een gesprek van bewust wordt, is het van belang om aandacht te besteden aan je ademhaling. Een diepe lage ademhaling zorgt er weer voor dat je in je kracht komt. Ongeveer 3 cm onder je navel zit een punt, waar vanuit de Chinese denkwijze, je energiehuishouding zit. Je dan ‘Chi’ genaamd. Focus je op dit punt en stuur de ademhaling hier, met inademen, naar toe. Na enige tijd ga je vanzelf naar een diepere buikademhaling. Ga dan weer eens het gesprek in en merk op dat je er anders in zit.


Focus

Tijdens onze trainingen laten we de mensen wel eens op één been staan. Dit gaat meestal wel goed. Daarna vragen we ze om hun ogen te sluiten. Wat je dan ziet, is al anders dan de eerste keer. Mensen gaan wankelen en er alles aan doen om weer in balans te komen. Reden van dit fenomeen is dat mensen hun focus verliezen. Als laatste vragen we om weer op één been te staan maar zich dan te focussen op een punt en deze focus vast te houden. Ook hier speelt in communicatie hetzelfde principe. Zodra je de focus kwijt bent, raak je uit je kracht. Deze focus kan op twee manieren: 


- Tijdens het gesprek je focussen op een punt dat buiten je ligt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door je aandacht te richten op het concrete gedrag van je gesprekspartner i.p.v. wat het met jou doet.

- Weten waar je in het gesprek naar toe wilt en je aandacht richten op dit doel.


Zodra je een juiste ademhaling en focus hebt, ga je in je gesprekken merken dat er iets gaat veranderen. Je komt dichter bij jezelf en je gaat je krachtiger voelen. Als je de ademhaling en focus combineert met aarden dan is de cirkel van de basisfundamenten rond om in balans te zijn.


Aarden

Aarden heeft te maken met het contact met de aarde of de grond. Hoe beter het contact met de aarde, des te beter ben je in staat om in balans te blijven. Zie het als een boom. Hoe beter zijn wortels vertakt zitten onder de grond, des te steviger staat hij. Zo doet een boom dit met zijn wortels, wij mensen doen dit met onze voeten. Je dient je bewust te worden welk contact er is tussen je voeten en de aarde. Als je hier bewust mee bezig bent, ga je merken en voelen hoeveel kracht in het aarden zit. Een hulpmiddel dat je kan helpen, is om je voeten op de grond te zetten. Je ogen dan even te sluiten en je voor te stellen dat je wortels onder je voeten hebt. Deze wortels gaan diep de grond in. Zo ver dat ze helemaal verbonden zijn met de aarde. Voel dan gewoon hoe sterk je op de grond staat. Mocht je dit willen doen als je in gesprek bent, dan kun je dit ook gewoon doen als je op de stoel zit. Zet je voeten op de grond en maak denkbeeldig wortels onder je voeten. Voel daarbij ook nog eens je billen vast op de stoel zitten en de rug tegen de leuning.


Wanneer je de ademhaling, focus en het aarden combineert, krijg je zelf weer de regie in handen om je krachtig te voelen en in balans te komen. Dit zowel in dagelijkse situaties als in gesprekken die je met anderen voert. De sleutel ligt dan ook bij jezelf. Door de aandacht terug te leggen bij hetgeen je zelf doet, maak je het mogelijk om weer krachtig te worden en vanuit daar opnieuw in contact met de omgeving te komen. De ander veranderen gaat niet. Verander daarom jezelf en er gaan verschillende nieuwe wegen en perspectieven open.


Veel succes Bureau Op Eigen Kracht


Bron M. Zomers

bottom of page