top of page
  • Foto van schrijverHeidi

Mijn ervaring met de opleiding docent gevaarsbeheersing

Hallo Allemaal, er is aan mij de vraag gesteld hoe ik de opleiding Docent Gevaarsbeheersing heb ervaren. Hier heb ik genoeg over te vertellen.


Allereerst zal ik me eens voorstellen. Mijn naam is Heidi Sprangers-Matthijsse, getrouwd, 2 prachtige kinderen, mijn grootste schat. Ik ben al bijna 20 jaar werkzaam bij defensie bij de DBBO Defensie Bewaking en beveiligingsorganisatie. We zijn verantwoordelijk voor de te beschermen belangen van defensie. We hebben allerlei geweldsmiddelen waaronder de glock, handboeien en een uitschuifbare wapenstok. Ik ben dus wapen dragend.

Hierbij kijkend komt dat we iedere 5 weken een trainingsprogramma (IBT) volgen om geoefend en keurend te blijven en om ons werk op een veilige manier te blijven doen. Helaas is door de COVID het programma al 2 jaar aangepast. Ik heb deze training altijd als ontzettend leuk ervaren en zeker nadat ik in 2017 met een vrouwelijke collega het jaarlijks kampioenschap won. Dit kampioenschap bestond uit allerlei verschillende onderwerpen zoals schieten, interventie, visitatie echtheidskenmerken en EHBO. We hebben in de maanden voorafgaand extra hard getraind en ik vond het les/training geven ontzettend leuk.


Ik ben me gaan oriënteren op welke opleidingen ik zou moeten doen om IBT-instructrice te kunnen worden. Zo kwam ik via de instructeurs terecht bij Leo Verhoeven van Bureau Op Eigen Kracht. Zelf hebben ze de opleiding (IBT) daar ook gevolgd dus ze wisten wat ik allemaal zou gaan behandelen.


In 2020 zat de opleiding “Docent Gevaarsbeheersing” vol. Toen heb ik besloten om de opleiding RTGB te volgen. Daar heb ik al heel wat leerzame lessen gehad. Dit was een mooi begin om in 2021 echt de opleiding “Docent Gevaarsbeheersing” te gaan doen.


Tijdens de weken die volgde leerde ik de groep beter kennen. Er waren drie deelnemers die met mij ook de RTGB hadden gevolgd, dus het was fijn om ook samen deze opleiding te gaan doen. De groep was erg gevarieerd. Er zaten mensen van justitie, jeugdzorg, politie, defensie, docenten trainingsacteur etc. Alle soorten agressie, gesprekstechnieken, weerbaarheidstraining, opbrengtechnieken, stoten, weren, ontwijken, bevrijdingstechnieken en meer werden behandeld.


Door COVID moesten we ineens de resterende opleiding van september tot december vervullen. Dit betekende soms drie zaterdagen in de maand naar het sportcentrum. Het was pittig maar heel waardevol.


Ik heb een compleet portfolio ingeleverd en er veel voor gedaan om mij aan te melden voor de opleiding, maar ik heb er een enorme rugzak met kennis aan over gehouden. Ik kan lesplannen schrijven, verschillende werkvormen gebruiken en met een zeker gevoel voor een klas staan. Ik sta nu ingeschreven in het Register Docent Gevaarsbeheersing en mag het keurmerk gebruiken. Ik durf het nu zeker aan om een poging te wagen om voor instructrice te solliciteren en wie weet wat de toekomst me zal brengen.


Anderen zijn geïnteresseerd als ze horen dat je opleiding hebt gedaan. Mijn advies aan jullie; informeer bij Bureau Op Eigen Kracht en volg de opleiding tot docent gevaarsbeheersing. Je gaat er geen spijt van krijgen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page